Search
Close this search box.

Obuka za Metodu fraktalnog crtanja

Nastojeći da svakodnevni rad sa korisnicima oplemenimo novim metodama i tehnikama koji će doprinijeti različitim aspektima njihovog razvoja, Dnevni centar je u tom pogledu Metod fraktalnog crtanja prepoznao kao moguć i djelotvoran vid “art terapije” i zdrave okupacije. Metod fraktalnog crteža osmislila je Tanzanija Polujahova 1991 god. Za ovaj vid metode, nije potrebno da znate da crtate. Tehnika se izvodi zatvorenih očiju i oslobođenim pokretima ruke, povlačenjem linije u različitim pravcima bez prekida, nakon čega slijedi bojenje, tj ispunjanje oslikanih linija drvenim bojicama. Pored terapeutskog dejstva, oslikani fraktalni crtež daje mogućnost iščitavanja čovjekovog unutrašnjeg stanja.
Djelotvornost pomenutog metoda, prepoznali smo ne samo u radu sa korisnicima, već i u radu zaposlenih gdje se crtanje Fraktala prepoznaje i u burnout-u tj. tzv. sindromu sagorijevanja.
Dvodnevnu obuku crtanja fraktala i njihovog osnovnog tumačenja, kojoj su prisustvovali i stručni radnici naše Ustanove, realizovala je Mikica Vuletić iz Centra za afirmaciju DAR Art.